OBJECTEN EN INSTALLATIES

LETTERMACHINE ( 1996, restauratie 2014 )

Een machine in hout die letters laat bewegen. Een constructie die verwijst naar het moment in de geschiedenis waarop het handgeschreven boek wordt verdrongen door de drukpers die tekst in grote oplagen kan reproduceren. In een complex samenspel van tandwielen, drijfstangen en nokkenassen vindt elke letter zijn juiste plaats op het papier. Een belangrijke stap vooruit in de technische evolutie.

Nu zijn we weer getuige van een omslag in het letterbeeld: letters en teksten verlaten hun fysieke plaats op het papier en verdwijnen achter glas. De tekst wordt digitaal. Vertaald in enen en nullen, in eindeloze combinaties en codes vinden zij hun weg naar datgene wat wij met elkaar willen delen en communiceren.

Bij het bouwen van machines en mechanische installaties ligt de keuze voor het materiaal hout niet voor de hand. Door niet aan deze verwachting te voldoen verwacht ik er juist een extra dimensie aan toe te voegen. Maar ook mijn fascinatie voor houten machinerieën uit het verleden was belangrijk om voor dit materiaal te kiezen.

WOODPECKER ( 2015 )

De machine WOODPECKER is gebouwd zonder voorop vastgesteld plan maar heeft zijn vorm en functies gevonden tijdens het bouwen zelf. Het was mijn bedoeling een machine te bouwen die ritmische (programmeerbare) geluiden kon maken. In de machine zijn een aantal houten trommeltjes verwerkt die met verstelbare nokken worden aangeslagen. Een van de trommels maakt met een vibrerende staaf een trillend en hakkend geluid wat de associatie met een specht oproept.

video woodpecker

FROZEN MOMENTS ( 2016 )

Dit beeld is een samenvoeging van overgebleven en niet-werkende onderdelen waarvan ik intussen een voorraad verzameld had. “Heel dit radarwerk staat stil….”

VERKENNING IN METAAL ( 2017 )

Bedoeld als materiaalschets om te onderzoeken welke mogelijkheden zich aandienen bij het werken met ijzerdraad. De opdracht die ik me ook bij dit materiaal stel is het realiseren van een installatie die een aantal verrassende bewegingen genereert. Mogelijk een aanzet voor een machine op groot formaat.

DRIE DANSERS ( 2017 )

Deze bewegende robotarmen zijn een eerste stap in de richting van machines en installaties die computergestuurde bewegingen uitvoeren. Dit werk is een digitale knipoog naar het schilderij “Trois Danseuses”uit 1889 van de Franse schilder Edgar Degas. Voor dit ballet is een choreografie geschreven in de programmeertaal C++. Als microprocessor heb ik gebruik gemaakt van een Arduino UNO. De muziek “Brooklyn Nights” is gemaakt met het programma “Garage Band”van Apple.

“De Arduino Uno is een development board, ontwikkeld voor artiesten, hobbyisten en ontwerpers. Dit board is gebaseerd op een open-source microcontroller die is gekoppeld aan een USB- interface. De microcontroller maakt het mogelijk om apparaten en objecten te creëren die reageren op hun omgeving dankzij digitale en analoge inputsignalen”.

video dansers

SHIFTING BALANCE #1 ( 2018 )

Geïnspireerd op de mobile constructies van Alexander Calder is dit een poging het beeld om te keren; een staande constructie in een wankel evenwicht dat op willekeurige momenten subtiel verstoord wordt. Een eerste stap in het onderzoek naar de relatie tussen armlengte en contragewicht van elke slinger. Welke invloed heeft dit op de uitslag en de tijdsduur van de slingerbeweging en wat kan het oproepen in de visuele beleving van de toeschouwer?

video sb #1

SHIFTING BALANCE #2 ( 2018)

Ook in deze constructie is onderzocht hoe een slingerbeweging uit balans gehaald kan worden en hoe dit resulteert in onverwachte en verrassende bewegingen. In tegenstelling tot shifting balance #1 zijn hier geen contragewichten van lood toegepast maar heb ik gebruik gemaakt van cirkels. Afhankelijk van hun formaat en plaatsing op de balansarmen is gezocht naar de momenten waarop de constructie zijn evenwicht hervindt.

“mi mou tous kiklous taratte” / “raak mijn cirkels niet aan” (Archimedes, Syracuse, 212 BC)

video sb #2

ARE YOU LOOKING AT ME ? ( 2019, in uitvoering )

Dit proefmodel is het begin van een nieuw project met bewegende kunstogen. Met een 3D-printer heb ik beugels en draagarmen gemaakt waar de ogen op zijn gemonteerd. Een Arduino-controller en een aantal micro-servo’s zorgen voor de juiste beweging. Belangrijk is het creëren van een realistische oogbeweging. De techniek in dit proefmodel wordt op dit moment toegepast en uitgewerkt in een installatie met meerdere ogen die moeten reageren op beweging en geluid.

video “are you looking at me ?”

2 gedachten over “OBJECTEN EN INSTALLATIES

 1. Peter Venrooy 14 mei 2019 — 12:19

  Je hebt een mooie heldere website ontworpen.
  Peter

  Like

  1. Dank je wel Peter. Dit is een begin waarin ik niet alleen mijn werk maar ook mijn ideeën wil delen. Het is vooral het grensvlak tussen kunst, wetenschap en technologie dat mijn bijzondere belangstelling heeft. Graag maak ik deze fascinatie zichtbaar in mijn werk en via deze website.
   Hartelijke groet, Jos

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close