OBJECTEN IN HOUT

LETTERMACHINE – 2014

Een machine in hout die letters laat bewegen. Een constructie die verwijst naar het moment in de geschiedenis waarop het handgeschreven boek wordt verdrongen door de drukpers die tekst in grote oplagen kan reproduceren. In een complex samenspel van tandwielen, drijfstangen en nokkenassen vindt elke letter zijn juiste plaats op het papier. Inmiddels zijn we weer getuige van een omslag in het letterbeeld: letters en teksten verlaten hun fysieke plaats op het papier en verdwijnen achter glas. De tekst wordt digitaal. Vertaald in enen en nullen, in eindeloze combinaties en codes vinden zij hun weg naar datgene wat wij met elkaar willen delen en communiceren.

 

WOODPECKER – 2015

De machine WOODPECKER is gebouwd zonder voorop vastgesteld plan maar heeft zijn vorm en functies gevonden tijdens het bouwen zelf. Het was mijn bedoeling een machine te bouwen die ritmische (programmeerbare) geluiden kon maken. In de machine zijn een aantal houten trommeltjes verwerkt die met verstelbare nokken worden aangeslagen. Een van de trommels maakt met een vibrerende staaf een trillend en hakkend geluid wat de associatie met een specht oproept.

 

FROZEN MOMENTS – 2017

Dit beeld is een samenvoeging van overgebleven en niet-werkende onderdelen waarvan ik intussen een voorraad verzameld had. “Heel dit radarwerk staat stil….”

Deze diashow vereist JavaScript.