MINE

een doorlopend project over industrieel erfgoed: graven naar het zwarte goud

Vanuit onze beleving en verwondering voor het gebouwde technologische landschap onderneem ik samen met Peter Venrooij, Heidi Huyzendfeld en Willem Jan Buitehuis een poging de sensatie voor industrieel erfgoed te verbeelden in een artistieke vertaling.

Met ontzag kijken we naar de prestaties van de arbeider, zijn werkomgeving en de schaalgrootte van de zware industrie. Onze aandacht is gericht op techniek, ambacht, sociale structuren en religie. Met deze kernbegrippen als leidraad streven wij naar een artistieke vertaling. Ook zijn we geboeid door de erfenis van de technologiche ontwikkeling die we terugzien in industriële kathedralen van vroeger en nu.

In het bijzonder zijn we gefascineerd geraakt door het leven en werken van de mensen die in de Limburgse kolenmijnen de kost verdienden. Met het delven van het zwarte goud waren het de kompels die de motor van de economie draaiend hielden en zo een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de groei van onze welvaart.

Tijdens een werkproces met verschillende disciplines ( schilderijen, beelden, installaties, foto’s en video) hebben wij in de periode augustus-september 2019 het project getoond in de open ateliers van MAISON PUBLIEK te Zaltbommel. “GlückAuf….”

BRONNEN
  • “ De vergeten Limburgse mijnen ”  –  Ingeborg Wind
  • “ Het geluk van Limburg ”  –  Marcia Luyten
  • “ Het mijnmuseum “   –  Wiel Kusters
  • “ Na de mijnsluiting“   –  SBM (Stichting Behoud Mijnhistorie)
  • “ Mijn Verleden, De Staatsmijnen in beeld “   – videoserie Beeld en Geluid