MiNE

een doorlopend project over het zoeken en graven naar het zwarte goud

Vanuit onze beleving en verwondering voor het gebouwde technologische landschap onderneem ik samen met Peter Venrooij, Heidi Huyzendfeld en Willem Jan Buitehuis een poging de sensatie voor industrieel erfgoed te verbeelden in een artistieke vertaling.
Met ontzag kijken wij naar de prestaties van de arbeider, zijn werkomgeving en de schaalgrootte van de zware industrie. Onze aandacht is gericht op techniek, ambacht, sociale structuren en religie.
Met deze kernbegrippen als leidraad streven wij naar een artistieke vertaling. Ook zijn wij geboeid door de erfenis van de technologiche ontwikkeling die wij terugzien in industriële kathedralen van vroeger en nu.

In het bijzonder zijn wij gefascineerd geraakt door het leven en werken van de mensen die in de Limburgse kolenmijnen de kost verdienden. Met het delven van het zwarte goud waren het de kompels die de motor van de economie draaiende hielden en zo een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de groei van onze welvaart.
Tijdens een werkproces met verschillende disciplines (schilderijen, beelden, installaties, foto’s en video) hebben wij in de periode augustus-september 2019 een kick-off  van ons project getoond in de open ateliers van MAISON PUBLIEK te Zaltbommel.

BRONNEN
Het geluk van Limburg – Marcia Luyten
Het mijnmuseum – Wiel Kusters
– De vergeten Limburgse mijnen – Ingeborg Wind
– Na de mijnsluiting – SBM (Stichting Behoud Mijnhistorie)
– Mijn verleden, de Staatsmijnen in beeld – videoserie Beeld en Geluid

Nederlands Mijnmuseum
GlückAuf
De mijnen
Zollverein Essen
MijnDepot Waterschei
Onzichtbaar Nederland / VPRO-Tegenlicht

MiNe / de mijnwerkers in de familie
MiNe / maquette steenkoolmijn
coulisse van mijnschachten