INSPIRATIE

Leonardo da Vinci

Zijn boeken bevatten tekeningen van verschillende nieuwe apparaten en machines, zoals een helikopter, machinegeweren, een bepantserde tank, een onderzeeboot en een apparaat met tandwielen waarvan men vermoedt dat het een mechanische rekenmachine voorstelt. Op 3 januari 1496 voerde Leonardo een mislukte proef uit met een vliegtuig dat hij had gebouwd.

Jean Jacques Tingely

Tinguely is vooral bekend geworden door zijn kinetische kunstwerken. Hij maakte deel uit van het Nouveau Réalisme (een Franse kunststroming, verwant aan de Pop-art-beweging) en was dan ook een goede vriend van Yves Klein en Daniel Spoerri. Ook werkte hij samen met de Fluxus-artiest Robin Page. De invloed van het Franse dadaïsme is duidelijk voelbaar in zijn werk. De kinetische kunst heeft als voornaamste thema: de beweging in kunst. De installaties van Jean Tinguely komen zowel door motoren, de toeschouwer als automatisch in beweging, bijvoorbeeld door de wind. Sommige van zijn sculpturen, waaronder enkele zelfvernietigende machines, waren voorbestemd om in de loop der tijd verandering te ondergaan.

Panamarenko

Panamarenko, de artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940 – Brakel, 14 december 2019) was een Belgisch beeldhouwer. Hij wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij maakte veel assemblages die met vliegen te maken hebben. Panamarenko is een pseudoniem en een samentrekking van “Pan American Airlines and Company”. Er was echter ook een Russische oud-generaal, politicus-ambassadeur in de Koude Oorlog met de naam Ponomarenko. De kunstenaar Henri Van Herwegen hoorde deze naam op de radio.

Theo Jansen

De strandbeesten waarmee Jansen bekend is geworden, waren in eerste instantie bedoeld om het strand en duinlandschap te beïnvloeden. Geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie probeerde hij met de computer zijn ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Het eerste dier dat hij zo construeerde was de Animaris vulgaris. Dit van pvc-buizen en plakband gemaakte strandbeest kon nog niet lopen. Gaandeweg raakte Jansen geïnteresseerd in de looptechniek waarmee de strandbeesten zich zouden kunnen verplaatsen. Met behulp van een simulatie van evolutie kon de computer een loopmechaniek ontwerpen waarbij de loper niet schommelt en zich toch soepel over zand kan bewegen.
Uiteindelijk wil Jansen het dier “Ios” in kuddes over het strand laten lopen, waar zij hun eigen leven kunnen leiden.

Bron: WikipediA